Nederlandse ambassade in Amman, Jordanië

Nederland voorziet de Westbank van scanner

Nederland zal een mobiele container scanner leveren om de handel met de Palestijnse gebieden te stimuleren. De scanner zal het makkelijker maken om de inhoud van de containers te controleren die de Westbank binnenkomen en verlaten.

De apparatuur, die enkele miljoenen euro’s kost, zal worden geplaatst aan de grens tussen de Westbank en Jordanië en zal worden bemand door Israëlisch personeel.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei afgelopen maandag in Brussel dat het doel is om import en export te stimuleren, daarbij bijdragend aan de groei van de Palestijnse economie en rekening houdend met de Israëlische veiligheidsbelangen.

De heer Rosenthal voegde toe dat het project een reactie is op zowel een verzoek van Israël als van de Palestijnse Autoriteiten. Het stond op de agenda gedurende besprekingen die gehouden zijn tussen minister-president Mark Rutte en zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu gedurende een recent bezoek aan Nederland van laatstgenoemde. De zaak is ook opgebracht tijdens beperkingen met de Palestijnse President Mahmoud Abbas en premier Salam Fayyad.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zei dat door het gebruik van de scanner de handel met 30 miljoen Euro per jaar kan toenemen.